keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Anne Frankin päiväkirja

Nappasin työmatkalukemiseksi eräänä aamuna kirjahyllystäni Anne Frankin päiväkirjan. Kirja on yksi parhaista lukukokemuksista viime ajoilta.

Ensimmäisen kerran luin Anne Frankin päiväkirjan lukioaikana, jolloin luin kirjasta englanninkielisen version. Pian ostin antikvariaatista päiväkirjan suomenkielisen käännöksen ja luin senkin lävitse. Ensikokemus Anne Frankin päiväkirjaan oli aikoinaan suuri järkytys. Kirja avaa elävän ikkunan toisen maailmansodan kärsimyksiin. Kirja kuvaa elävästi Frankin ja Van Daanin juutalaisten perheiden elämää "salaisessa siivessä", tehdasrakennuksen tyhjillään olevassa siivessä, jonne perheet on majoitettu pakoon natsien vainoa. Kirja kattaa pari vuotta Anne Frankin elämästä, vuodesta 1942 vuoteen 1944.

Päiväkirjassa kuvataan ajoittain hyvin tarkasti sitä, miten natsien vainot kehittyivät ja millaisia kokemuksia Hollannin juutalaiset joutuivat kokemaan. Vainoamisen kehittymistä kuvataan perheen yhteyshenkilöiltä kuulemien tarinoiden kautta. Tietysti myös ahtaissa oloissa asuvan perheen arkisen elämän ja jatkuvan pelon alla elämisen tarkka kuvaaminen tuo toisen maailmansodan lähelle lukijaa. Päiväkirjassa on Annen tarkkoja kuvauksia mm. perheriidoista ja rouva Van Daanin mielenterveyden järkkymisestä, jotka todennäköisesti piirtävät hyvin realistisen kuvan sodanaikaisten, maan alle piiloutuneiden ihmisten elämästä. Sota, pommitukset, pelko kiinnijäämisestä, vaikeudet saada ruokaa ja vaatteita, toivo sodan loppumisesta ja pettymykset, kun liittoutuneet eivät saavu tarpeeksi ajoissa.

Anne Frankin päiväkirja on yhä puhutteleva teos. Muista toisen maailmansodan juutalaisten kertomuksista päiväkirja poikkeaa siinä, että se ei käsittele keskitysleirikokemuksia. Kirja on kuitenkin mielenkiintoinen dokumentti juutalaisten maan alla elämisestä. Erityisen paljon kirjassa kiehtoo Annen tarkka tapa analysoida asioita ja ajoittain jopa unohtaa, että tekstiä kirjoittaa murrosikäinen tyttö. Kiehtovaa on myös Annen pyrkimys nähdä koettelemuksissa oma tarkoituksensa ja luja luottamus siihen, että raskaista vaikeuksistakin pystytään selviämään. Tämä näkemys on todennäköisesti puhutellut myös muita kirjan lukijoita vuosikymmenien myötä.

Anne Frank elää paitsi päiväkirjansa sivuilla, niin myös internetissä. Oheisesta linkistä löytyvät Anne Frankin museon viralliset kotisivut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti