maanantai 31. toukokuuta 2010

Kuka on Jenna Fox?

En ole tainnut koskaan aikaisemmin lukea scifiä. Noloa, mutta totta. En myöskään ole lukenut nuortenkirjallisuutta suunnilleen 20 vuoteen. Korjasin kummankin tilanteen kerralla lukemalla uuden scifinuortenkirjan "Kuka on Jenna Fox?". Kirjan on kirjoittanut Mary E. Pearson ja se on ilmestynyt tänä vuonna. Kirjan alkuperäinen nimi on "Adoration of Jenna Fox", mikä tavallaan onkin vielä sopivampi nimi, mutta siitä lisää myöhemmin.

Kirja kertoo 17-vuotiaasta Jennasta, joka on ollut koomassa puolitoistavuotta, kunnes herää muistinsa menettäneenä. Kirja sijoittuu jonnekkin suhteellisen läheiseen tulevaisuuteen ja siinä käsitellään monia kysymyksiä, joista nykyisin puhutaan välillä hyvinkin huolestunein sävyin. Näitä ovat mm. geenimanipulaatio, kloonaus ja lääketieteen kehitys. Osittain kirja maalaa melko synkkääkin kuvaa mahdollisesta tulevaisuuden suunnasta, mutta enimmäkseen se herättää kysymyksiä kehityksen eettisyydestä. Scifielementit kirjassa oli rakennettu helpoiksi jopa humastille ymmärtää ja jotenkin aika todellisen tuntuisiksi. Epäilenpä sen edustavankin jonkinlaista "kevytscifi"- genreä.

"Kuka on Jenna Fox?" on ehdottomasti myös kirja kasvamisesta, omien rajojen löytämisestä, vanhemmista irtautumisesta, oman paikan löytämisestä. Kirjassa kulkee vahvana ulottuvuuteena lapseen ja nuoreen kohdistuvat paineet olla täydellinen, ihailun arvoinen ja vanhempiensa odotusten arvoinen. Siksi siis alkuperäinen nimi! Nämä pohdinnat on toteutettu taidolla ilman alleviivausta tai turhaa selittelyä, ja ainakin minä koin muutamia samaistumisen tunteita. Mitä 16-vuotias minä kirjasta olisi saanut irti, sitä en tiedä.

Kun kirja oli vielä sujuvaa ja hyvää kieltä, voin suositella sitä muillekin! Plussana kirjassa on sen tyylikäs ulkoasu. Jään mielenkiinnolla odottamaan kirjan kohderyhmään kuuluvan lukijan kommenttia kirjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti