torstai 6. toukokuuta 2010

Onko täydellistä matkaopasta olemassa?

Lyhyt vastaus, ei. Täydellistä ei ole, mutta joitakin oikein hyviä kyllä olen löytänyt. Itselleni oleellista matkaoppaassa on taskuun sopivuus, hyvät tai edes kohtuulliset kartat sekä ajankohtaisuus. Loput seikat ovatkin jo vaikeammin määriteltävissä, koska ovat pitkälti fiilikysymyksiä. Tykkään ainakin siitä, että oppaissa esitellään muutakin kuin museoita ja monumentteja ja että niissä on kiva nuorekas ote kohteeseensa. Ei siis pelkkiä klassikkoravintoloita vaan nuorekkaita kuppiloita myös;).

Epätäydellisiä oppaista tekee väistämättömät virheet yksityiskohdissa, liian tylsät vinkit ja puutteelliset kartat. Joissain oppaissa on kyllä ihan hyviä karttoja, mutta jos täydellistä haluaaa, kannattaa ostaa ihan kunnon karttakirja. Esimerkiksi Pariisissa ja muissa jättikaupungeissa sellainen on ihan ehdoton. Yksi perusongelma tietyissä matkaopassarjoissa on se, että kaikki ravintolavinkit on suunnattu vain rikkaille tai ei ainakaan nuukille.

Suhtaudumme matkustamiseen vakavasti ja suurella hartaudella, joten myös matkaoppaan valinta tulevalle matkalle on aina iso projekti; vertailemme netissä, kirjakaupassa ja kirjastossa eri vaihtoehtoja ja pohdimme (piinallisenkin) pitkään valintaa. Toisaalta joskus ostamme jonkun kiinnostavan matkaoppaan, vaikka emme kyseiseen paikkaan just ole menossakaan. Matkaoppaat vaan ovat ihania! Yleensä yritän olla ostamatta kirjoja, mutta matkaoppaat ostan, koska reissussa helposti rähjääntyy ja omiin voin myös tehdä merkintöjä. Olen myös aina tyrkyttämässä niitä lainaan (tuhansien vihjeiden ja vinkkien kanssa), jos kuulen kavereiden suunnitelmista.

Vuosien mittaan valtavasta tarjonnasta on seuloutunut muutama kestosuosikki. Ensimmäistä sijaa taitaa tällä hetkellä pitää Time Outin Short List, joka on näppärä kooltaan, jossa on hyvät kartat ja jotka ovat uusia ja ajantasaisia. Short Listiä olemme käyttäneet ainakin Berliinissä, Ranskan Rivieralla, Sydneyssä ja Barcelonassa. Niissä on rento ja nuorekas sävy, ja ne sisältävät muutakin kuin perusnähtävyydet. Vaikka kirjat ovat melko pieniä, niistä saa hyvän kuvan kaupungin tarjonnasta ja ilmapiiristä. Ravintolavinkit ja muut ovat sopivia meidän "nuorehkoon" ja urbaaniin makuun ja säästäväiseen asenteeseen. Tykkään kovasti!

Toinen suosikki on Otavan kartta+opas, englanniksi Everyman MapGuides. Siinä jos missä on tieto tiiviissä paketissa ja hyvin käytettävissä! Yleensä kirjassa on hauskoja "off the beaten track" vinkkejä vaikkapa paikallisista puistoista tms.. Sopii erityisen hyvin minilomille, koska aikaa ei tuhraannu turhaan sivujen kääntelyyn;). Kirjan kartat ovat yleensä aika hyviä. Näitä olemme itse käyttäneet mm. Berliinissä, Sydneyssä, Oslossa (norjaksi!), Lontoossa, Pietarissa, Pariisissa, Lillessä, Marseillessa ja Brysselissä. Samoin kuin Short Listissä, myös näissä on kohtuuhintaisia ja mukavan mielikuvituksellisia ravintolavinkkejä.

Koska olemme matkailuintoilijoita ja otamme touhun vakavasti, olemme kehittäneet "kaksi opasta ja kartta"-mallin. Meillä on siis yleensä matkalla mukana kaksi eri opasta (eihän yhden varaan voi laskea, menee vielä juuri se hienoin juttu ohi!) ja kartta, josta näkee koko kaupungin. Useimmiten meillä on juuri nuo kaksi edellä mainittua ja sitten kartta hotellista tai turisti-infosta. Kaikesta tästä varustelusta huolimatta ne hienoimmat paikat ja upeimmat kokemukset löytyvät kuitenkin aina vahingossa ja jostain omilta poluilta. Kuten jo aluksi sanoin, täydellistä matkaopasta ei ole.

Viimeeksi testasimme sekä Short Listiä että kartta+opasta Berliinissä Vapun aikaan. Hyvin toimi, mutta iso kartta koko kaupungista oli välttämätön lisä. Kirjahyllystä löytyy nyt sitten molemmat, ilmoittakaa jos haluatte lainaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti